Za nami pracowity, momentami niełatwy, ale zdecydowanie owocny 2023 rok. Zrealizowaliśmy kolejne projekty, nawiązaliśmy nowe współprace, ale przede wszystkim – zwiększyliśmy pomoc osobom potrzebującym. W ramach podsumowania roku przypomnimy nasze kluczowe działania zrealizowane w ubiegłym roku.
Na początku 2023 roku powołaliśmy placówkę kształcenia zawodowego, Instytut Intermarium im. Płk. Roberta Edelwajna. 18 lutego 2023 r. odbyło się pierwsze oficjalne spotkanie Rady Instytutu.
Przeprowadziliśmy kilka zbiórek żywności, z czego kluczowe, bo we współpracy z innymi Bankami Żywności to Wielkanocna Zbiórka oraz grudniowa, Świąteczna Zbiórka Żywności. Nawiązaliśmy nowe współprace w obszarze pozyskiwania żywności, np. z Makarony Polskie SA, choć bardzo doceniamy firmy z którymi współpracujemy od kilku lat, w tym: Spółdzielnia Mleczarska „Mlekpol” w Grajewie, JBB Bałdyga i Animex. W całym 2023 roku pozyskaliśmy łącznie 89 ton żywności.
Pomoc żywnościowa dotarła do 3 535 osób z 65 miejscowości. W naszych działaniach, w tym w zbiórkach żywności, wspierało nas 490 wolontariuszy! Wśród nich jest młodzież z 13 szkół, związku harcerstwa, ale też seniorzy, przedstawicielki kół gospodyń i miłośnicy pomagania innym.
Zrealizowaliśmy również kilka projektów. Dwa z nich dotyczyły udzielania pomocy uchodźcom z Ukrainy. Były też różne aktywności społeczne w ramach projektu „Miska pomocy z Dell” oraz przygotowanie i dystrybucja paczek żywnościowych dzięki programowi „Żywnościowy SOS 2” Fundacji Biedronka.
Nasze akcje gotowania zyskały coraz większy zasięg. W październiku ugotowaliśmy na łonie natury z przedstawicielami Paged Pisz Sp. z o.o. 500 posiłków. Zaś w corocznym już lepieniu pierogów z wolontariuszami Dell Technologies, przyrządziliśmy łącznie 1884 pierogów.
U nas jedzenie nigdy się nie marnuje. W Piszu została uruchomiona już trzecia lodówka społeczna. W całym 2023 roku do lodówek społecznych włożyliśmy prawie 500 kg jedzenia.
Pod koniec roku, bo w listopadzie ruszyliśmy z budową nowego magazynu. Przedsięwzięcie jest realizowane dzięki dofinansowaniu ze środków z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
A na koniec jeszcze zmiana w naszym zespole – od października 2023 r. koordynatorem żywności jest Monika Dauksz. Zna ją każdy, kto nam przekazuje i komu my przekazujemy żywność.
Przyznacie, że był to owocny rok.