Kolejny tydzień upałów sprzyjał wprawdzie wakacyjnemu wypoczynkowi, ale też przypomniał nam, jak szybko potrafi zepsuć się żywność. Warto pamiętać, jakiej żywności w gorące dni marnuje się najwięcej i jakich produktów nie powinniśmy w tym okresie kupować w nadmiarze.
Wysoka temperatura sprzyja rozwojowi bakterii i grzybów, a niektóre produkty są dużo bardziej podatne na zepsucie niż inne i wymagają odpowiedniego przechowywania i przygotowania. I tak oto w czasie upałów najczęściej lądują w śmietnikach:
A jak zapobiegać marnowaniu żywności w czasie upałów?
Przede wszystkim starannie planować zakupy – pamiętajmy, że nasza lodówka nie jest z gumy! Przemyślane sprawunki pozwolą nam zarówno zaoszczędzić pieniądze, jak i uniknąć nieprzyjemnego zapachu, dobiegającego z kuchennego kosza.
Warto też przestawić się na prostą, szybką i tanią sezonową kuchnię, która pozwoli nam przygotowywać smaczne posiłki z kupowanych na bieżąco produktów.
Gorące lato to przecież czas fantastycznych tradycyjnych potraw, takich jak chłodnik, zupy owocowe, zsiadłe mleko z ziemniakami, naleśniki i pierogi z owocami!
To co jutro na obiad? 🙂