Jak ułożyć produkty w lodówce?
Wolontariat dla Ukrainy – podsumowanie projektu
19 sierpnia, 2022
Mazurski Bank Żywności w Mapuj Pomoc
Jesteśmy w Mapuj Pomoc!
6 września, 2022

Jak ułożyć produkty w lodówce?

Jak ułożyć produkty w lodówce?

Choć nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, w różnych zakamarkach domowej lodówki mogą panować inne temperatury.

Warto o tym pamiętać, układając w niej zakupione produkty.

4-7 stopni – środkowe półki
Najzimniejsze miejsce w naszej lodówce – oczywiście poza zamrażalnikiem. Z tego też powodu warto umieszczać na środkowych półkach nabiał, mięso, wędliny, ryby, tłuszcze i konserwy.

7-10 stopni – dolne szuflady
Zarezerwujmy je dla warzyw, owoców i soków.

8 stopni – górna półka
To miejsce możemy przeznaczyć m.in. na dżemy, powidła, mleko oraz potrawy gotowe.

10 stopni – drzwiczki
Taka średnia temperatura panuje na bocznych półkach zlokalizowanych na drzwiach lodówki. To świetne miejsce na jajka, napoje, soki, sosy, przetwory i masło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *