W sobotę 16 października na terenie Pisza, Ełku, Rucianego-Nidy i Orzysza odbyła się całodniowa zbiórka artykułów żywnościowych. Tegorocznej edycji naszej akcji towarzyszył dużo większy rozmach niż rok temu – uczestniczyło w niej więcej sklepów i wolontariuszy, a dodatkowe wsparcie finansowe zapewnili lokalni przedsiębiorcy. Ale najważniejsze: podczas wydarzenia zebrano 3,4 tony jedzenia!
– Szczególnie cieszy nas rozwój wolontariatu. Wspierało nas 100 wolontariuszy, to o 20 osób więcej niż w roku poprzednim. Żywność zbierała młodzież ze szkół średnich, stali wolontariusze Banku Żywności
w Piszu, ale także podopieczni stowarzyszenia MONAR w Gaudynkach, Stowarzyszenia MARKOT w Ełku, dwóch Środowiskowych Domów Samopomocy (z Ukty i Orzysza) oraz członkowie Mazurskiego Stowarzyszenia Aktywności Lokalnej w Orzyszu – wylicza Wiceprezes Zarządu Dominika Kwiatkowska, odpowiedzialna za współpracę z wolontariuszami. – Do tegorocznej akcji przyłączyło się także więcej sklepów. Żywność zbierano aż w 24 wielkopowierzchniowych marketach na terenie powiatów piskiego i ełckiego.
– Dziękujemy wszystkim darczyńcom: firmie Mlekpol za przyłączenie się do naszej akcji i przekazanie pół tony produktów mleczarskich, a hurtowni GROT, hurtowni TAMA, Hotelowi Nidzkiemu i firmie Ekopal za finansowe wsparcie organizacji całego wydarzenia – mówi Marcin Kwiatkowski, Prezes Banku Żywności w Piszu. – Dzięki zaangażowaniu lokalnych firm mogliśmy w tym roku rozszerzyć zasięg naszego działania.
– Ogromne podziękowania kierujemy do każdej osoby, która przekazała żywność naszym wolontariuszom. W tegorocznej zbiórce zebraliśmy łącznie 3,4 tony żywności. Najwięcej otrzymaliśmy produktów z długim terminem ważności do spożycia, takich jak mąki, makarony, cukry, oleje, konserwy i słodycze. Zebrane dary posłużą do przygotowania paczek dla osób potrzebujących – deklaruje Prezes Kwiatkowski.
– Po raz kolejny mieszkańcy powiatów piskiego i ełckiego pokazali, że mają ogromne serca. Dziękujemy im za zaufanie, które bardzo mobilizuje nas do dalszej pracy. I nie ustajemy w naszych działaniach: w najbliższych planach mamy kolejną „Akcję Ziemniak”, czyli zbieranie ziemniaków w okresie zimowym. To podstawowy składnik każdego polskiego obiadu, niech więc zagości na wszystkich stołach – dodaje szef Banku Żywności w Piszu.