O tym, że przebywanie z naturą jest kojące wie chyba każdy. Rośliny mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wykorzystanie ziół i kwiatów w codziennej diecie to świetne urozmaicenie powszechnych dań, ale też pełnia zdrowia.
Uczestnicy warsztatów pn. Natura, Recykling, Ekologia – Ogród społeczny, kulinarna przygoda w naturze, skupieni wokół ziół i kwiatów, poznali teoretyczne i praktyczne właściwościowi zdrowotne darów natury. Podczas spotkania rozmawialiśmy o ziołolecznictwie, uprawie roślin leczniczych oraz przyrządzaniu posiłków.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy różne dania, w tym bliny z kwiatami w roli głównej, napoje z wykorzystaniem leczniczych ziół, smarowidła oraz desery. Notatki ze spotkania pozwolą na odtworzenie tych przepisów w domowych warunkach.
Szkolenie odbyło się 4 czerwca br. w ramach LOWE, czyli Lokalnego Ośrodka Wsparcia Edukacji w Piszu.