Czy wiecie, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie? Z tego blisko 3 mln w gospodarstwach domowych.
Z badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM* wynika, że w Polsce co roku wyrzuca się 4,8 mln ton żywności. Najwięcej marnują konsumenci, bo aż 60%, co stanowi prawie 3 mln ton. Za kolejne straty odpowiadają produkcja i przetwórstwo – łącznie 30%, handel 7%, gastronomia niewiele ponad 1%, zaś w trakcie transportu i magazynowania marnuje się mniej niż 1%.
Jak możemy zaradzić zjawisku marnowania żywności? Przede wszystkim zacznijmy od zmian swoich nawyków.
Oto kilka podpowiedzi:
1. Planowanie zakupów. Koniecznie idź na zakupy z listą produktów, które chcesz kupić.
2. Planuj posiłki na najbliższe dni wykorzystując to co masz w lodówce i spiżarce.
3. Zwracaj uwagę na daty przydatności do spożycia.
4. Przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami.
5. A co, jak zostało Ci dużo jedzenia z obiadu czy kolacji? Możesz zamrozić, poczęstować sąsiada albo zanieść do lodówki społecznej.
*Federacja Polskich Banków Żywności, PROM