Nie marnujmy żywności!
Zakup i instalacja nowych urządzeń i wyposażenia do nieodpłatnego przechowywania i redystrybucji żywności oraz zakup nowych środków transportu
15 maja, 2024
Budowa hali magazynowej Banku Żywności w Piszu – zapytanie ofertowe – 1/2024
29 maja, 2024

Nie marnujmy żywności!

Czy wiecie, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie? Z tego blisko 3 mln w gospodarstwach domowych.

Z badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM* wynika, że w Polsce co roku wyrzuca się 4,8 mln ton żywności. Najwięcej marnują konsumenci, bo aż 60%, co stanowi prawie 3 mln ton. Za kolejne straty odpowiadają produkcja i przetwórstwo – łącznie 30%, handel 7%, gastronomia niewiele ponad 1%, zaś w trakcie transportu i magazynowania marnuje się mniej niż 1%.

Jak możemy zaradzić zjawisku marnowania żywności? Przede wszystkim zacznijmy od zmian swoich nawyków.

Oto kilka podpowiedzi:

1. Planowanie zakupów. Koniecznie idź na zakupy z listą produktów, które chcesz kupić.

2. Planuj posiłki na najbliższe dni wykorzystując to co masz w lodówce i spiżarce.

3. Zwracaj uwagę na daty przydatności do spożycia.

4. Przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami.

5. A co, jak zostało Ci dużo jedzenia z obiadu czy kolacji? Możesz zamrozić, poczęstować sąsiada albo zanieść do lodówki społecznej.

*Federacja Polskich Banków Żywności, PROM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *